Nem káros a gyermekre, ha az anya dolgozik

dolgozó anya

A Psychological Bulletinben megjelent amerikai meta-analízisből kiderült, hogy a munkába hamar visszatérő anyák gyermekei közt sem több a tanulási vagy viselkedési problémákkal küzdő. A Kaliforniai Egyetem pszichológusai, Rachel Lucas-Thompson, JoAnn Prause és Wendy Goldberg készítették a tanulmányt. 50 év kutatómunka anyagát tekintették át a dolgozó illetve otthon maradó anyákkal és családjaikkal kapcsolatban.

Az 1960 és 2010 között készült 69 tanulmány alapján azt találták, hogy néhány család esetében kifejezetten előnyös a gyerekek szempontjából, ha az édesanyjuk munkát vállal. “Szerintem összességében ez azt mutatja, hogy azok a nők, akik szülés után hamar visszatérnek munkahelyükre, nem kell, hogy aggódjanak a gyermek miatt. Munkavállalásuk nem lesz negatív hatással rájuk hosszútávon.” – nyilatkozta Lucas-Thompson.

A meta-analízisben szerepeltek olyan tanulmányok, ahol a résztvevő anyák a szülést követő 3 éven belül álltak ismét munkába, akár részidőben, akár teljes munkaidőben. További elemzések pedig arra utalnak, hogy a közép- és felső-osztálybeli, teljes családok gyermekei esetében idősebb korban kissé csökkent a teljesítmény. “Ebből az derül ki, hogy ahol nem kell megküzdeni a mindennapi betevőért, ott nem érvényesül az anyai munkavállalás előnye.” – mondta Lucas Thompson. “Ezeknél a családoknál előfordulhat, hogy a gyerekek felügyelete érzelmileg nem nyújt olyan támogatást, mint az anya személye maga.”

forrás: Medipress
fotó: freepik.com

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..