Sarka Kata hiába sztáranyuka, sokat aggódik gyermekeiért

Bár sokan csak a csillogó gyönyörű modellt, üzletasszonyt és feleséget látják benne, Sarka Kata életében az anyaság a legfontosabb szerep, és két gyermekére a legbüszkébb. Édesanyaként ő is számtalan olyan problémával szembesül, amelyek a mindennapi szülőket is érintik. Hiszen a sztáranyukák számára is a legnagyobb félelem a gyerekek betegsége, és ugyanúgy szüksége van az apró trükkökre, praktikákra, amelyek megkönnyítik a kicsikkel a mindennapokat.  

Sokan ismerik Sarka Kata családját a fotókról, címlapokról, de kevesen gondolnak bele, hogy a mindennapi problémák, a gyereknevelés nehézségei őket sem kerülik el. Most a legintimebb szférájába, a Hajdú család mindennapjaiba engedett mélyebb betekintést, és megosztott néhány tippet is a gyerekneveléssel kapcsolatban.

Eleinte nagyon féltek a betegségektől

Mint minden anyuka, Kata is tele volt félelemmel, mielőtt megszületett első gyermeke, majd amikor azt hitte, hogy a legjobban magától a szüléstől kell félnie, megérkezett Noncsi és azóta lényegében folyamatos rettegés az élete. „Ha fáj a gyerekek lába, akkor nem arra gondolok, hogy beütötte, vagy éppen növésben van, hanem a legrosszabb jut eszembe” – meséli Kata.  Persze a tapasztalat sokat segít a gyerekek nevelésében, hiszen míg Noncsi születése után már egy láz miatt is hívták éjjel a gyermekorvost, ma már inkább férje házi vizsgálóapparátusával mérik fel a helyzetet, és mérlegelik, hogy szükség van-e orvosra. „Peti nagyon komoly hipochonder, rengeteg dolgot tud ő maga diagnosztizálni. Úgyhogy ha valaki beteg, akkor először megnézi az otthoni eszközökkel a torkukat, fülüket, majd én megmérem a lázukat. Ma már csak az egy napnál hosszabb láznál hívjuk fel az orvost.”

15750512029_3bb1273e36_k (2)

A tapasztalt anyukának egyébként sok jól bevált trükkje is van a gyerekekkel kapcsolatban.  Sokáig jelentett például problémát a család életében a gyógyszerek bevétele, hiszen van olyan szituáció, amikor mindenképp szilárd gyógyszert kell bevenni és ezek lenyelése a kicsiknek nehezen megy. Vészhelyzetben marad a rossz ízű kanalas orvosság, de azt gyűlöli Noncsi és Dávidka is, most viszont egy új zselé megkönnyíti a mindennapjaikat, mert gyerekjátékká varázsolja a gyógyszerek lenyelését. „Nemrég fedeztem fel a Gloup nevű zselét, amit csak pár hete lehet itthon kapni és igazán szuper, a gyerekek is imádják, mert finom cseresznye íze van”.

Nagyon odafigyelnek a nevelésre

Kata anyukaként arra is odafigyel, hogy a gyerekek minden szempontból teljesen egyenlő elbánásban részesüljenek. Még a narancs gerezdek is pontosan ki vannak számolva és a cseresznyét is ugyanúgy magozza ki nekik. Illetve van egy különleges szokás a családban, a gyerekek egymás születésnapjára is kapnak ajándékot, sőt, még arra is odafigyelnek a szülők, hogy azok mennyisége is ugyanannyi legyen.

Bár saját bevallásuk szerint is elkényeztették Péterrel elsőszülött gyermeküket, Noncsit, Dávidkánál már más a helyzet, nála jobban odafigyeltek a nevelésre. „Dávidka mentalitásán is látszik, hogy önállóbb és nyugodtabb gyerek, Noncsi pedig rászokott, hogy mindig minden elsőre úgy történt, ahogyan ő akarta.” Természetesen a szabályok azért nem maradhatnak el ettől függetlenül a családban. Például az egyik az, hogy aki rosszul viselkedik, annak a lépcsőre kell ülni, ahonnan csak akkor állhatnak fel a kicsik, ha megbánták tettüket és puszival és öleléssel bocsánatot kérnek szüleiktől.

15749276580_c44e020350_k

Kata nem csak a saját félelméről mesélt, hanem a gyerekei szorongásait is megosztotta a velünk: a gyerekek attól félnek legjobban, hogy a betörők megtámadják őket. Mindez persze nem annak köszönhető, hogy a szülők ezzel ijesztgetik a kicsiket, hanem egyszer betörtek a házukba és ez a két gyerekben nagyon mélyen megmaradt.

A gyerekek táplálkozására is igyekszik nagy figyelmet fordítani Kata, szerencsére nem is kell nagy erőfeszítéseket tennie, mert a gyümölcsöket és a zöldségeket is imádják a kicsik, Dávidka kedvence a datolyaszilva és a paprika, Noncsi pedig a narancsért és a paradicsomért van oda.

Annak ellenére, hogy a sztárpárnak ugyanolyan hétköznapi problémákkal kell szembenézni, mint mindenkinek, Kata így érzi kereknek a világot. ”A két csodálatos csöppséggel pontosan ugyanígy csinálnék akkor is mindent, ha újrakezdhetném.” Bár a kihívások java még ezután jön, Kata gondos anyukaként boldogan neveli gyerekeit.

 

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..