Színek a lakásban: cseresznye, meggy, málna

Színek a lakásban

Piros a lakásban: lángoló, bátor, dinamikus, érzéki – ezer árnyalata ezer jelentést hordoz. Mindig meleg, gyakran forró, tüzes, sosem unalmas. Nyomasztó azonban lehet, a vörösen bomló vérszín a szürke falakon… Szóval vigyázzunk azért – a sötét árnyalatai, különösen szürke vagy fekete mellett életveszélyesen kegyetlen hatásúak.

A cseresznyepiros érzéki és fiatal – az arany, a fekete és a tükör gazdag használatával együtt különösen az. Ez a hálószoba annyira pazar és érzéki, amilyeneket Poe szokott megírni néhány novellájában. A tükörhátú ágytámla remek megoldás, ám ha ilyet választunk, akkor figyeljünk arra, hogy mindig ragyogó tiszta legyen.

Egy nagyon elegáns, málnaszín megoldás. A kovácsoltvas kandalló egészen különleges, és nagyon látványos – jó, hogy vékony, egyszerű fémrudak tartják mellette a könyvespolcokat. Egyszerre harmonizálnak a különleges ornamentális díszítéssel, és egyúttal a háttérben is maradnak.

Nézzétek, mennyire sok itt a fény! És egyúttal mennyire hűvös a fény – mindent szürkés árnyalatúvá sápaszt. Ilyenkor nagyon jó megoldás a vörös bármely árnyalata: szépen felmelegíti a helyiséget. Egyúttal vegyük észre, hogy a fal fényes: sok málnaszín fényt dobál vissza a bútorokra. Rájuk is fér, mert bár meleg, enyhén narancsos árnyalatú bézs és homokszín mindegyik – a hideg fényben egészen sápadt krémszínnek tűnnének.

Színek a lakásban: krémszín szobák

Egy kis keleti tisztaság. Arrafelé a három alapszínnek a fehéret, a feketét és a vöröset tartják – nyilván elméleti, filozófiai alapon, és nem a színkeverésben. És nagyon szeretik is ezt a három, tiszta színt együtt használni – gondoljunk csak a gésák sminkjére. Ez az étkező annyira tiszta és egyszerű, és annyira tökéletes! Minden arány, minden szín a helyén.

Egy példa arra, hogy a piros nem csak elegáns, hanem rusztikus is lehet. Végtére is természetes, natúr szín – legalábbis ilyen árnyalatai is vannak. Ha ezt a hatást szeretnénk elérni, a vörös legyen matt, akár kicsit kopott vagy maszatos. A festett falnak vagy a fapadlónak is nagyon jól áll.

Nos, itt viszont kellemesen meleg még a déli, fehér Nap fénye is. A megsütött fal épp ezért nem is a vörös árnyalatot viseli, hanem egy annál jelentősen hűvösebb, mondjuk tejeskávé-árnyalatot, amit a sok pirosas reflex színez szinte rózsásan meleggé. Natúr fa bútorok, kézzel csomózott szőnyeg, egyszerű vonalak, és sok tér, sok levegő és sok fény: már meg is van az összhatás.

Színek a lakásban: olajzöld és mohazöld

A végére pedig egy párszázaddal korábbi eleganciájú teret hagytam. A fal ugyan az alvadó vér színére emlékeztet, de a matt, sima, homogén tónus és a gyönyörű festékanyag mégis eleganciát kölcsönöz neki. Nem beszélve a beugró szép arányairól, magas ablakairól és a káprázatos zongoráról. Szinte látjuk a kontyba tűzött gesztenye hajfürtöket a család leányának fehér nyaka felett, ahogy a szalonban beszélgető vendégek számára zongorázik.

Ha ilyen hatású teret szeretnénk: ne felejtsük el az erős kontrasztok használatát és egyensúlyát, ahogy azt sem, hogy ide valóban csak szép, gazdag és tökéletes darabokat válogathatunk.

Lakberendezési tanácsadó, kreatív nő, aki szereti a finomságokat és a gyönyörű, kreatív környezetet. Kedves Olvasónk! Szakértőnk elfoglaltságai miatt nem tudja tovább folytatni szakértői rovatát. A kérdezési lehetőséget azonban biztosítjuk számodra - ugyanebben a témában – ajánljuk aktív szakértőnket neked! Az eddigi kérdéseket és válaszokat, továbbra is olvashatod itt az oldalunkon.
Előző cikkSmink szolárium nélkül
Következő cikkNövesszünk négy fület!