Szoptatás: mire számíthatsz szülés után?

mireszamitsak_250.jpg

Megszületése után percekig pihent a pocakomon a fiam. Szívmelengető volt érezni a teste súlyát, melegét, nézni a csapzott, fekete haját, hallgatni a pihegését. Boldog voltam, és megkönnyebbült a nagy erőfeszítés után. Majd rájöttem: fogalmam sincs, mi következik most… Összefoglaltuk neked, hogy mire számíthatsz a szoptatás kapcsán az első napokban, hetekben. Íme:

Szülés után

 • A legjobb módja a szoptatás elkezdésének, ha szülés után rögtön megkapod a babát, és közvetlen bőrkontaktust létesíthetsz vele. Ideális esetben a pocakodra teszik meztelenül, amint megszületik. A bőr-bőr kontaktus lassítja a baba szívverését és légzését, hamarabb megnyugszik.
 • A legtöbb baba a születése utáni egy órában már keresi a mellet. Segítheted a babádat azzal, hogy a melledhez közel teszed, és segítesz neki bekapni a mellbimbót.
 • A szoptatás nem fájdalmas, ha az első etetésnél mégis fájdalmat érzel, kérj segítséget.
 • Közvetlenül szülés után gyakori, hogy a baba is és az anya is néhány óráig még nagyon éber, és csak utána alszanak egy nagyot. Az éber időszakot kihasználhatod a szoptatásra, utána pedig alhattok egy jót a babával együtt.

Szoptatásra fel! – mindent az első pár napról

Szoptatás az első néhány nap

 • Sok újszülött aluszékony az első napokban, így szükség lehet arra, hogy felébreszd őt a szoptatásokhoz. Akkor kell ébresztened, ha 4 óránál többet alszik két szoptatás között.
 • A szülést követő 1-2 napban ún. előtej termelődik, melynek a mennyisége csak néhány csepp, de időre született, egészséges, igény szerint szoptatott újszülöttnek ez elegendő az első néhány napban. Részben mert az újszülöttek jelentős folyadéktartalékokkal rendelkeznek születésükkor, és ezeket használják fel a születésük utáni napokban (ezért csökken a súlyuk). Másrészt mert az újszülöttek gyomra pici, kb. cseresznye nagyságú.
 • A tejed a szülés utáni 2.-4. napon fog belövellni, ekkor a tejmennyiség ugrásszerűen megnövekedik. A mell mérete jelentősen megnő, meleg és vérbő lesz. Fájdalommal, kényelmetlen feszüléssel is járhat. Kísérő tünetei akkor csökkenthetők a leghatásosabban, ha éjjel-nappal, igény szerint megszoptatod az újszülöttet, mert így nem telítődik túl a mell. Fájdalmas feszülés esetén fejés is szükséges.

Szoptatás az első 4-6 hétben

 • Miután belövell a tejed, a baba valószínűleg naponta 10-12-szer is enni kér majd. A csecsemők eltérően működnek, eltérő időközönként szopnak, de mindegyik pontosan tudja, hogy mikor éhezett meg. Az igény szerinti szoptatás azt jelenti, hogy a baba igényeihez alkalmazkodva szoptatunk, annyiszor, és annyi ideig, ameddig ő igényli. Azaz nem korlátozzuk a szoptatások számát, nem mérjük a szoptatások között eltelt időt, nem próbáljuk a babára erőltetni a két-, három- vagy négyóránkénti szoptatást.
 • Sok nő érzi úgy, hogy semmi mást nem csinál az első hetekben, csak szoptat. Beletelik egy időbe, amíg az anya és a baba összeszoknak, és ahogyan a baba növekszik, szoptatási magatartása is változni fog.

Szoptatás gyakorisága, igény szerinti szoptatás

 • Könnyítsd meg az első heteket magatoknak. Ha magadon hordozod a babát, és éjszaka melletted vagy a közeledben alszik, könnyebben tudsz mozogni a lakásban, és jobban tudsz aludni éjszaka. Kérd meg a családot és a barátokat, hogy segítsenek a főzésben és a házimunkában. Szerezz segítséget, így csak a babáddal kell foglalkoznod, és nem kell aggódnod más miatt.
 • A 3. és a 6. héten várható az első két ún. növekedési ugrás, amikor a baba tápanyag szükséglete hirtelen megnő. Növekedési ugrás kb. 3 hetes, 6 hetes, 3 hónapos és 6 hónapos korban van, néhány napos eltérés lehet. Ilyenkor sűrűbben szeretne szopni, szinte megállás nélkül, amivel sok inger éri a mellet, és így éri el a baba, hogy a tejtermelés kövesse megnövekedett igényeit. Jellemző ilyenkor, hogy a baba nagyon nyűgös, és nagyon gyakran szopik, éjjel is többször ébred a megszokottnál. Igény szerint szoptatva 1-2 nap alatt alkalmazkodik a tejtermelés a megváltozott helyzethez, más teendő nincs is, mint biztosítani, hogy annyiszor szophasson a baba, ahányszor akar. Pótlásra ilyenkor nincs szükség, a gyakoribb szopik miatt nem éhezik a baba.

A 6-8. héten észre fogod venni, hogy kialakult a közös ritmusotok. A babád hosszabb időt bír ki az etetések között. Te többet alszol. És a kicsi elkezd mosolyogni!

Forrás: Journal of Midwifery and Women’s Health

Erről a témáról még a Szoptatás rovatunkban olvashatsz többet!

szoptatási tanácsadó

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkSzoptatásra felkészítő program – 15% kedvezmény
Következő cikkPizzacsiga

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..