Tápszer vagy anyatej egy ismeretlentől?

donortej

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy anya a kisbabája mellé kaphat, az a bő tejáldás. Szeretnénk, ha minden kisbaba a lehető legtökéletesebb táplálékot, az anyatejet, kaphatná. Elsősorban arra törekszünk, hogy az édesanya saját tejével tudja táplálni kicsinyét, ezért a Laktációs szaktanácsadók hálózatát és a La Leche Liga támogatását ajánljuk. Amikor mindenképpen más táplálási módot kell találni, tejtestvérek felkutatásával állunk az anya mellé.

Valljuk, hogy ha egy egészséges édesanya saját kisbabáját egészségesen tudja táplálni, más kisgyermeknek is megfelelő táplálékot tud nyújtani.

Miért jobb az anyatej, mint a tápszer?

A WHO és az UNICEF ajánlása szerint, normális esetben az anyatejen kívül semmilyen más táplálékra vagy folyadékra, még vízre sincs szükség ahhoz, hogy egy csecsemő tápanyag- és folyadékigényét kielégítsük az első hat hónapban. Ezen időszak után a csecsemők kezdenek másfajta ételeket is fogyasztani, miközben a szoptatás folytatódik kétéves korig vagy azon túl.

Az újszülött legideálisabb tápláléka az anyatej. Könnyen feldolgozható és fontos immunanyagokat tartalmaz. Az anyatej tulajdonképpen a csecsemő első védőoltása, megóvja az újszülöttet egy sor betegségtől. Azok a gyermekek, akik tápszeren növekednek, négyszer gyakrabban kaphatnak el betegségeket.

A Robert Wood Johnson Medical School kutatói az Archives of Disease in Childhood lapban arról tájékoztatnak, hogy a szoptatott csecsemők ritkábban szenvednek emésztőrendszeri, légzőszervi és húgyúti betegségektől, illetve fülfertőzéstől, mint cumisüvegből, tápszerrel etetett társaik. Ez részben az anyatejben található antioxidánsoknak köszönhető. Az antioxidánsok megakadályozzák a fertőzések során és egyéb körülmények között termelődő szabadgyökök által okozott károsodást.

Rosie Dodds, a National Child Birth képviselője a BBC-nek elmondta, fontos tudni, hogy az anyatej antioxidánstartalma milyen körülmények között, hogyan változik. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy bizonyos esetekben elkerülhetetlen az anyatej hűtése és tárolása. Az értékes tápanyagok tekintetében az anyatej még ilyenkor is áldásosabb, mint a tápszerek. (Forrás: www.weborvos.hu).

A csecsemőkori táplálásnak életre szóló hatása van

Ha nem sikerül a szoptatás

A kisbaba igény szerinti táplálása a szoptatáson kívül, alternatív táplálási módon is kivitelezhető

A központi egészségügyi ellátó rendszeren belül térítésmentes anyatejellátásra jogosult

 • a koraszülött,
 • a kis súlyú újszülött,
 • az érett újszülött és csecsemő, ha súlyos
  • táplálkozási allergiában,
  • felszívódási zavarban,
  • hasműtéttel járó fejlődési rendellenességben szenved,

és az anya saját tejével táplálni nem tudja.

Fenti eseteken túl térítésmentes anyatejellátásra jogosult a csecsemő, ha az anya

 • fizikailag alkalmatlan az anyatejjel történő táplálásra,
 • olyan fertőző betegségben vagy mérgezésben szenved, amely a csecsemő egészségét veszélyezteti,
 • olyan gyógyszert szed, amely szedése a szoptatás időszakában ellenjavallt,
 • súlyos, gyakori tudatvesztéssel járó állapotban van,
 • pszichés állapota a szoptatást lehetetlenné teszi,
 • a szoptatás időszakában meghalt, vagy a gyermeket elhagyja.

(Forrás: 47/1997. (XII. 17.) NM rendelet a kötelező egészségbiztosítás keretében járó anyatejellátás feltételeiről)

Anyatejes táplálás – a dietetikus tanácsai

… és mennyi ideig?

A csecsemő 8 hónapos koráig az egészségügyi, szociális és családügyi miniszter rendeletében meghatározott esetekben fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátása során, továbbá járóbeteg-szakellátása során a gyermekgyógyász szakorvos, illetve házi (gyermek) orvos rendelése alapján jogosult térítésmentesen anyatej ellátásra. (Forrás: 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet.)

Mi történik, ha egy kisbaba nem jogosult idegen női tejes pótlásra, de mégis szüksége lenne rá?

Sokan nem felelnek meg a jogszabályban előírtaknak, mégis szükségük van anyatejre, például:

 • ha a babát nem az édesanyja neveli
 • örökbefogadó anyukák
 • ikrek
 • hormonális betegség miatt kevés anyatej termelődik
 • kevés az orvos által felírt tej
 • túllépte a jogosultsági határt – időben, testsúlyban vagy egyéb jellemzőben
 • szüksége van biztonságra, ha a saját teje lecsökkenne

Ezek a családok is fordulhatnak az Eszter-lánc Anyatejmisszióhoz, ami nem állami egészségügyi szerv (nem anyatejgyűjtő központ), tehát nem gyűjt, nem szállít, nem vizsgál be és nem oszt anyatejet! Az Eszter-lánc Anyatejmisszió az anyatej magánúton történő átadásában közvetítői szerepet vállal, tejtestvéri kapcsolatok kialakításával. Személyre szabott tanácsadással nyújt segítséget az anyatej magánúton történő átadása-beszerzése érdekében egy központi adatbázison keresztül az ország egész területén. A szervezetben önkéntesek végeznek munkát.

Ki garantálja, hogy biztonságos a donortej?

Az egészséges kisbaba, aki a saját édesanyja anyatejét kapja! Csak a beteg, speciális ellátást igénylő kisbabáknak van szükségük speciálisan elkészített táplálékra.

Mégis miért van az, hogy nem mindig működik az idegen női tejes táplálás?

Ha a család nagyon szeretné női tejjel táplálni a babát, de az édesanya, vagy az a személy, aki rendszeresen eteti a babát, ebben nem partner, mert félelmei vannak ezzel kapcsolatban, akkor nem javasoljuk a regisztrációt tejkeresőként, mert tapasztalataink szerint, nem fog működni a női tejes táplálás. A kisbaba megérzi, ha ellenszenvvel, undorral, félelmekkel telve próbálunk vele valamit megetetni, ezért lehet, hogy nem fogadja el, rosszabbul eszik, esetleg később kihányja, vagy valamilyen egyéb testi tünetet produkál. Alapigazság, hogy csak az működik jól az életünkben, amiben szívvel-lélekkel hiszünk, és nem kívülről kényszerítik ránk, vagy kényszerítjük mi saját magunkra megfelelési vágytól hajtva. Ugyanez igaz a szoptatásra is.

Általánosságban elmondható, hogy ha a család ellenzi a női tejes pótlást, nem segít a beszerzésben, folyamatosan kritikával és bizalmatlansággal szemléli az etetéseket, a baba fejlődését, elbizonytalanító megjegyzéseket tesz, akkor nem valószínű, hogy sikeres lesz ez a próbálkozás, mert alapesetben is sokkal több energiát és pénz ráfordítást igényel, mint a tápszer kiváltása a sarki patikában. Ez, egyedül maradva a nehézségekkel, ellenséges környezetben általában ritkán valósítható meg.

Tehát a női tejes táplálás sikere kitartás és eltökéltség kérdése. Ha ez megingathatatlanul megvan az anyában, akkor érdemes nekivágni.

Ha a baba már megszokta a tápszert, vagy tápszerrel „kezelik” egy betegségét (pl. reflux, hasfájás), akkor érdemes átgondolni a női tejes táplálás mellett szóló érveket, valamint alternatív módszereket kipróbálni a vélt vagy valós probléma kezelésére. Ha megszokta a tápszert, akkor is érdemes női tejjel (is) táplálni, mert minden cseppje éltet, ellentétben a tápszerrel, ami csak táplál.

Egy étkezésen belül lehetőleg ne keveredjen a tápszer és az anyatej! Az eltérő fehérjeszerkezetű anyagok másképp emésztődnek. A tápszerben lévő fajidegen fehérje a kisbaba gyomrában kellemetlen érzést, akár fájdalmat is okozhat.

Az Eszter-lánc Anyatejmisszió elérhetősége: +36 20 9677999

Fotó: Freepik

Erről a témáról még a Szoptatás rovatunkban olvashatsz többet!

szoptatási tanácsadó