Terhesség hétről hétre: 13. hét

terhességi hetek - 13.hét

A 13 hetes magzat13 hetes magzat

A magzat méretei: a 13. hétre a baba eléri 10 cm-t, súlya pedig a 30 g-ot. Kb. akkora, mint egy nektarin.


A magzat fejlődése:
13 hetes korra az orr és az ajkak teljesen kialakulnak, a magzat arca egyre jobban hasonlít az újszülött arcára. A belek megkezdik a magzatvízzel lenyelt glükóz és víz felszívását.

Bár a magzat neme már a megtermékenyítéskor eldől, a külső ivarszervek most különíthetők el a fiúknál és a lányoknál. Intenzív növekedési szakasz veszi kezdetét. Az ultrahang vizsgálaton már nem az ülőmagasságot (CRL) mérik, hanem a baba teljes hosszát.

13 hetes ultrahang:

Terhesség hétről-hétre: 13. hét

Napi 2 liter folyadék

A baba fejlődéséhez sok folyadékra van szükség. Fontos a napi 2 liternyi folyadék fogyasztása. Ez lehet víz, ásványvíz, rostos gyümölcs- és zöldséglé, gyümölcstea, tej. A savanyított tejtermékek, a levesek, főzelékek szintén magas víztartalmúak. A szénsavas üdítők nem javasoltak, mert sok cukrot és mesterséges anyagot tartalmaznak. Magas cukortartalmuk miatt a rostos leveleket is csak mértékkel fogyaszd, mert hizlalnak.

A sok folyadékfogyasztás gyakori vizelési ingerrel is jár. Fontos, hogy eleget igyál, ezért ne csökkentsd a folyadékbevitelt, hanem inkább úgy tervezd meg a hosszabb utakat, hogy legyen útközben wc.

Kismama termékek, kismama ápolók ›››
Stria elleni készítmények ›››
Szívhanghallgató ›››
Bio olajok ›››

Ultrahang szűrővizsgálat

A terhesség 12.-13. hetében végzik el az első genetikai ultrahang szűrővizsgálatot. Megvizsgálják a magzat egyes szerveit (koponya, arc, szív, végtagok), így a legtöbb rendellenesség ultrahanggal felismerhető. Mérik a tarkóredőt (nyaki redőt). A magzat tarkójánál, a bőr alatt folyadék gyülemlik fel, és bizonyos rendellenességek esetén (Down-szindróma, egyéb genetikai rendellenességek, szívrendellenesség) jóval több folyadék található ezen a területen, így tarkótáji ödéma alakul ki. Ez magas NT értéket ad. A tarkóredő értéket általában 3 mm-ig tartják normálisnak, azonban a mért érték sok mindentől függhet.  A leleteken általában NT (Nuchal Translucency) rövidítésként szerepel, de használják a nucha, tarkóredő, vagy nyakiredő kifejezéseket is.

Vizsgálják az orrcsont jelenlétét is. Amennyiben megállapítható az orrcsont jelenléte, nagy valószínűséggel nem kell tartani Down-szindrómától. (Az orrcsont növekedése a Down-szindrómás babáknál később kezdődik.)

Vizsgálják, hogy a lepény, köldökzsinór rendben van-e, a magzat méreteiből pedig következtetnek a terhességi hétre. Ha nem tudják hogy pontosan mikor fogant a baba, vagy szabálytalan a menstruációs ciklus, a terhességi kor megállapítható az ülőmagasság méréséből, egy táblázat segítségével. Figyelembe kell venni azonban az egyedi adottságokat is, ezért a mérés elvégzéséhez gyakorlott szakember szükséges.

Terhességi hét kalkulátor ultrahang adatokból ››

Olvasnivaló

Már a magzat is tud sírni – 4D ultrahang

Új-zélandi kutatók figyelték meg, hogy már a méhben fejlődő magzatok is képesek sírni. Az, hogy a magzatok reagálnak a külső zajokra, az anya szívverésére, a zenére, sőt, a simogatást és szagokat is érzékelik, már korábban bebizonyosodott. A 4D-s ultrahang segítségével akár már a szülők számára is nyomon követhetők a baba reakciói. Tovább>>

Terhesség hétről hétre: 14. hét

 

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkTerhesség hétről hétre: 14. hét
Következő cikkTerhesség hétről hétre: 12. hét