Terhesség hétről hétre: 12. hét

terhességi hetek - 12.hét

A 12 hetes magzat12 hetes magzat

A magzat méretei: a 12. hétre a baba eléri 8 cm-t, súlya pedig a 15 g-ot. Kb. akkora, mint egy szilva.

A magzat fejlődése: 12 hetes korra alakul ki teljesen a magzat arca. Ekkor már szokott ásítani, gyakran nyitogatja a száját, és a legtöbb magzat szopja a jobb hüvelykujját. Megindul a körmök fejlődése a kézen és a lábon. A legtöbb csontban zajlik a csontképződés. Megjelennek a különálló ujjbegyek, kialakul az ujjlenyomat. Beindulnak a bélmozgások.

Nézd meg, milyen hihetetlen nagy fejlődésen megy át a magzat a 6. héttől a 12. hétig:

Terhesség hétről-hétre: 12. hét

A terhesség bejelentése a munkahelyen

A 12. hét betöltése után legkésőbb már be kell jelentened a terhességed a munkahelyeden is. Válassz egy nyugalmas időpontot, és kérj a főnöködtől négyszemközti beszélgetésre lehetőséget. Érkezz kész tervekkel a jövőre nézve, tudj válaszolni a kérdésekre, hogy meddig szeretnél még dolgozni, és később mikor szeretnél újra munkába állni.

Előzetesen igyekezz felmérni a kollegák példája alapján lehetőségeidet: a te pozíciódban mennyi otthon töltött időt tolerál a céged, mikortól érdemes esetleg távmunkában, majd később részmunkaidőben újra elkezdeni dolgozni. Az alternatív lehetőségek igénybe vételére (otthoni munka, részmunkaidő) annál nagyobb esélyed van, minél magasabb a pozíciód és minél speciálisabb szaktudást igényel a munkaterületed. Ha a cégednél nem bevett gyakorlat a távmunka vagy a részmunkaidő, készülj fel, hogy neked kell meggyőznöd róla a főnöködet, hogy a te esetedben alkalmazzátok ezeket.

Kismama termékek, kismama ápolók ›››
Stria elleni készítmények ›››
Szívhanghallgató ›››
Bio olajok ›››

Jó tudni: A várandós anyákat felmondási védelem illeti meg a munkahelyükön, de a védelem csak akkor áll fenn, ha a munkavállaló előzetesen tájékoztatta a munkáltatót az ezt okozó tényekről, azaz a várandósságról.  Az eddigi gyakorlattól eltérően tehát 2012. július 1. óta a kismama nem hivatkozhat később a terhességére, ha nem akarja közölni azt korán a munkáltatóval vagy nem is tud még esetleg róla.

Terhesség hétről hétre: 13. hét