Újra divatba kell hozni a gyermekvállalást

család

Az elmúlt hét évben, 2010-hez képest, 40 százalékkal nőtt a házasságkötések száma, míg a válásoké 20 százalékkal csökkent – hívta fel a figyelmet az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár szombaton, szeptember 16-án a Három királyfi, három királylány mozgalom családi napján, Budafok-Tétényben.

A házasságkötések száma Magyarországon
A házasságkötések száma Magyarországon 1960-2015

Több gyermek is született

Soltész Miklós különösen nagy eredménynek nevezte, hogy negyedével, a 2010-es 40 500-hoz képest 30 500-ra csökkent az egy évben végrehajtott abortuszok száma, vagyis ennyivel több kisgyermek születhetett meg.

Ugyanakkor az anyagi támogatáson túl szükség van az egyházak és a civil szervezetek támogatására is a gyermekvállalás ösztönzése érdekében; ez utóbbira szolgáltat jó példát a mozgalom – tette hozzá az államtitkár.

Az államtitkár a rendezvényen hangsúlyozta: Európa egésze számára az egyik legnagyobb kihívás a demográfiai kérdés. lehet olyan változásokat elindítani, amelyek megváltoztatják a gyermekvállalás kérdésében az egész társadalom szemléletét. Példaként említette a családi adókedvezmények nagy mértékű emelését, a devizahiteles családok kimentését, a gyed extra bevezetését és az otthonteremtési programot. A kutatások azt mutatják, hogy a fiatalok két-három gyermeket szeretnének. Tehát megvan ez a vágy a társadalomban, és már megindultak a változások – mondta Soltész Miklós.

Újra divatba kell hozni a gyermekvállalást

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a rendezvényen felidézte, hogy ő maga is a “három királyfi” egyike, ugyanis két fiútestvére van, illetve maga is három gyerek édesapja. Vagyis megkaphatta az élettől azt az érzést, milyen egy szerető családban élni, és ezt gyermekeinek is továbbadta – fogalmazott.

A gyermekvállalás szempontjából nagyon fontosnak nevezte az állam és az önkormányzatok mellett a civil szervezetek támogatását. A politika nyelvén “családbarát fordulatnak” nevezhető az, hogy civil szervezetek “újra divatba hozzák” a gyermekvállalást – mondta.

Átadták a A Családbarát intézmény díjat

A számos kulturális programmal, koncertekkel, előadásokkal, kézműves foglalkozásokkal tarkított családi nap keretében Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, három királylány alapítvány elnöke átadta a rendezvénynek helyet adó Klauzál Gábor művelődési központnak a Családbarát intézmény díjat.

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket.
Előző cikk10 gyakorlati tipp gyermekágy idejére
Következő cikkDr. Menis Yousry: gyermeknevelés, kapcsolódás – önismeret