A babaszoba bútorainak elrendezése

A babaszoba bútorainak elrendezése

A babaszoba még nem gyermekszoba – nem feltétlenül szükséges, hogy tágas és felfedeznivaló legyen. Kialakítását és helyét ezért elsősorban a praktikus indokok szabják meg: helye lehet a későbbi gyermekszoba, illetve lehet a szülői hálóban kialakított rész.

A babaszoba bútorai legyenek lehetőleg természetes anyagúak, viszonylag nehezek, nehogy boruljanak, és kiálló részek, csücskök, gombok ne legyenek rajtuk. A rácsokra is figyeljünk: nehogy a pici lába, keze beakadjon a rései közé. Praktikusak a később bővíthető, átalakítható bútorok.

Szükség lesz kiságyra, pelenkázóra, szekrénykére a ruháknak, dobozra vagy szekrényre a játékoknak, a pelenkázó mellett szemetes edényre. Jó, ha van egy kényelmes szék a szoptatáshoz – ha elaludna a baba, könnyen le lehet tenni a kiságyába, és egyébként is jó, ha a saját szobájához minél több kellemes, kényelmes élménye kapcsolódik. Jó, ha van egy polc is, ahol később a mesekönyveket tárolhatjuk: ha ez lesz később a gyermekszoba is, akkor sokszor fogunk itt esti mesét olvasni a gyermeknek.

A kiságyat sose tegyük közvetlenül az ablak mellé. Az apró babák szemét bánthatja a közvetlen napfény, később pedig kifejezetten balesetveszélyes ez az elrendezés. Az ablakkal szemközti fal viszont gyakran elég sötét: lehetőleg az ablak melletti falak egyike mellett helyezzük el a kiságyat. A pelenkázó akár már kerülhet az ablak alá: ott nem tölt túl sok időt a kicsi, és fényben könnyebb tisztába tenni. Jó, ha a pelenkázónak millió kis polca, rakodóhelye van: sok-sok pelenkára, hintőporra, krémre, kendőcskére, egyébre van szükség, amelyek jó, ha kéznél vannak.

A nagyméretű bútorokat, mint a szekrény, a nagyobb polcok vagy esetleg játéktartó ládikák – igyekezzünk a szoba sarkainál elhelyezni, így nagyobbnak tűnik a szoba, levegősebb, tágasabb, és szinte körénk gömbölyödik.

„…és lőn világosság!” – A babaszoba világítása

Kiegészítőként használhatunk baldachint – ez akkor is jó megoldás, ha gyakran süt a nap a kiságyra – színes forgókat, képeket, falra akasztott játékokat, ablakdíszeket. Ez utóbbiak különösen jók, ha a pelenkázó az ablak előtt áll, mert leköti a baba figyelmét. Szőnyegre egyelőre nagy szükség nem lesz, a padló legyen inkább jól tisztítható és teljesen portalanul tartható. Az egyik ideális megoldás a laminált parketta.

Még egy figyelmen kívül nem hagyható szempont a biztonság kérdése. Lehetőleg se a kiságy, se a pelenkázó ne kerüljön fűtőtest, konnektor, éles sarkok közelébe, ne legyenek a közelében olyan magas bútorok, amikre a baba rá tudna mászni. Ügyeljünk arra is, hogy lehetőleg ne találjon a pici olyan könnyen leváló dolgokat, amelyeket a szájába vehet – mint a gomb, a különböző szalagok, masnik, gyöngyök, apró díszek, fogantyúk.

Ötlet kavalkád a babaszoba kialakításához

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Lakberendezési tanácsadó, kreatív nő, aki szereti a finomságokat és a gyönyörű, kreatív környezetet. Kedves Olvasónk! Szakértőnk elfoglaltságai miatt nem tudja tovább folytatni szakértői rovatát. A kérdezési lehetőséget azonban biztosítjuk számodra - ugyanebben a témában – ajánljuk aktív szakértőnket neked! Az eddigi kérdéseket és válaszokat, továbbra is olvashatod itt az oldalunkon.
Előző cikkBéres Alexandra: Súlykontroll Program
Következő cikkSzínek a babaszobában