A legtöbb anya aggódik a szoptatás miatt

szoptatás

Az első  gyermekét világra hozó anyák nagy többsége sokat aggódik a szoptatás   miatt, ezért mérlegelik, nem kellene-e inkább tápszerre váltani –  mutatta ki egy új amerikai kutatás.

Az első  gyermekét világra hozó anyák nagy többsége sokat aggódik a szoptatás miatt, ezért mérlegelik, nem kellene-e inkább tápszerre váltani –  mutatta ki egy új amerikai kutatás. A megkérdezett anyák 92 százaléka aggódott a szoptatás miatt, amikor a kisbabája háromnapos volt. Féltek, hogy nem lesz elég  tejük, illetve hogy a baba nem szopik elég jól. Márpedig az aggodalmaskodó anyák sokkal nagyobb arányban hagytak fel idő előtt a szoptatással a nem aggódó anyákhoz képest.

Meglepődtünk, mennyi mindentől tartanak az édesanyák, és  rendkívül aggasztónak találtuk, hogy egyes félelmeik miatt a  szoptatás befejezése mellett döntenek” – hangsúlyozta Laurie A. Nommsen-Rivers, a kutatás vezetője, a Cincinnati Gyermekkórház és Egészségügyi Központ munkatársa. Tanulmányuk a Pediatrics című szaklapban jelent meg hétfőn.

Fotó: sxc.hu
Fotó: sxc.hu

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt ajánlja, hogy hat hónapos korukig kizárólag anyatejet kapjon a csecsemők, ezután a megfelelő  hozzátáplálás mellett szoptassák egészen kétéves korukig őket.

Az új kutatás során 532, első gyerekét váró kismamát kérdeztek szoptatási terveiről, ezt követően még hat alkalommal keresték meg őket: közvetlenül szülés után, majd babájuk 3, 7, 14, 30 és 60 napos  korában. Az interjúkon összesen 49 szoptatási aggodalmat említettek az anyák, összesen 4179 alkalommal. Legtöbben attól tartottak, hogy a gyerek nyűgös és nem akar enni, hogy fájdalmat fog okozni a szoptatás, illetve attól, hogy nem lesz elég a tejük.

A csecsemőkori táplálásnak életre szóló hatása van

Abból a 354 kismamából, aki legalább két hónapig kizárólag anyatejet szeretett volna adni a babájának, 166-an kezdtek el tápszerezni az első és a második hónap között. A 406 anya közül, aki legalább részben szoptatni akart az első két hónapban, 86-an választották el a babát ennél korábban.

Akik aggodalmaiknak adtak hangot a kisbaba háromnapos korában, azok háromszor nagyobb valószínűséggel kezdtek a kicsi két hónapos kora előtt tápszert adni, és kilencszer nagyobb eséllyel fejezték be a szoptatást végleg – összehasonlítva azzal a kicsi csoporttal, amelynek tagjai nem aggódtak.

Szoptatási nehézségek

Szégyen, hogy ezek a korai problémák döntik el, hogy csak pár napig kap kizárólag anyatejet a baba vagy akár egy évig, esetleg  tovább is élvezheti a szoptatás előnyeit. Ha megfelelően tudjuk  támogatni az anyákat, az összes szoptatási nehézség 95 százaléka  megoldható” – mondta Nommsen-Rivers.

Kellékek és eszközök szoptatáshoz a Pepita.hu -n:

Szoptató párnák a Pepitán ›››
Mellszívók ›››
Mellápolók, krémek ›››
Mellbimbó kiemelők és mellbimbó védők ›››
Melltartóbetétek, nyugtatópárnák ›››
Tejgyűjtők, tejtároló kagylók ›››
Cumik ›››
Cumisüvegek ›››
Cumiláncok ›››

Forrás: MTI
fotó: Freepik

Erről a témáról még a Szoptatás rovatunkban olvashatsz többet!

szoptatási tanácsadó

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkSzüreti mulatság Óbudán
Következő cikkKészíts hordozós láncot!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..