A magnéziummal terhesen csak óvatosan!

magnézium terhesen

A magnézium az egyik legfontosabb elem, mely segítségünkre van a nyugodt babavárásban. Ennek a fémnek azonban hátulütője is lehet, így a várható szülés időpontja előtt három héttel érdemes befejezni a szedését. A témában Ratkó Tünde szülésznő van a ratkotunde.hu segítségére.

Mit tesz értem a magnézium?

A magnézium talán legfontosabb szerepe, hogy gátolja az izmok, így méhizomzat összehúzódását – nagyon leegyszerűsítve a keményedést, és a görcsöket. A várandósság során az első és második trimeszterben ennek a hatásnak nagy szerepe van a nyugalom megőrzésében. A keményedések, a méhizomzat összehúzódása ugyanis sajnos kiválthat vetélést vagy koraszülést is, mely hatások a magnézium segítségével kikerülhetőek.
A magnézium ezen felül részt vesz a normál energiatermelő-anyagcsere folyamatokban is, az idegrendszer és az izmok normál működésének fenntartásában, valamint a normál csontozat és a fogak fenntartásában. De jelentős szerepe van a normál pszichológiai funkciók fenntartásában és a normál sejtosztódásban is.
A szervezet a magnézium sóit hasznosítja, így lehet extra formában bejuttatni azt a testbe. Ahhoz azonban, hogy a lehető legjobban hasznosulhasson, két dologra is érdemes figyelni: egyrészt mindenképpen komplex készítmény formájában juttassuk be elsődlegesen a többletigényt, hiszen így azok a segédanyagok is jelen lesznek, melyek a magnézium beépülését megkönnyítik. Másrészt fontos, hogy szerves kötési formában (pl.: magnézium-citrát) legyen jelen a készítményben, mivel így a felszívódása is lényegesen jobb!

Magnéziumpótlás kismamáknál

Gondot okozhat a magnézium az utolsó három hétben?

A szülés várható időpontját már igen korán közlik a kismamákkal, vagyis erre mentálisan van ideje készülni a nőnek. A várandósságra ma már szerencsére sokan fizikailag is készülnek, és támogatják szervezetüket valamilyen várandósvitaminnal.
Ratkó Tünde a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy attól függetlenül, hogy a lehető legjobb vitamint választjuk – melynek a tagoltsága is megfelelő, és a szerves kötések révén a felszívódása is nagyon jó -, a magnézium a terhesség utolsó három hetében gondot okozhat. A többlet mennyiség ugyanis ilyekor is gátolja a méhösszehúzódást, ami a várva-várt időponthoz közeledve azonban már szükségszerű lenne. Ennek következtében a méh nem látja el azt a feladatot, melyre kilenc hónapon keresztül készült.

Nem mindegy, hogy mit tartalmaz egy várandós vitamin

Ugyanakkor a vitamin szedését nem kell teljesen megszüntetni, hanem csak szüneteltetni érdemes. A szoptatás időszaka ugyancsak erőteljes megterhelést jelent a szervezetnek, vagyis a tápanyagok pótlása ilyenkor is fontos. Szerencsés esetben a várandósvitamin megfelelően tagolt, vagyis a trimeszterek eltérő igényeit képesek kiszolgálni. Ilyen esetekben nem kell új vitamint keresni, hiszen a harmadik trimeszter, valamint a szoptatás szükséglete már megegyezik, ilyenkor már nem feltétlen van szükség például a B6 vitaminra, annak étvágyfokozó, így hízást elősegítő hatása miatt.

forrás: ratkotunde.hu
fotó: Freepik

Erről a témáról még a Várandósság rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkTermészetesen a természetből – szeder
Következő cikkElefántfürdetés a Cirkuszok Éjszakáján

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..