Az emberi agy kapcsolódással fejlődik

Esszencia Alapkurzus

Interjúalanyunk, Dr. Menis Yousry a Londoni Egyetemen (University of London) szerezte diplomáját és doktorátusát család- és rendszer-pszichoterapeutaként.12 évig a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnál dolgozott vezető családterapeutaként. Az elmúlt 20 évben személyiségfejlesztő kurzusokat dolgozott ki és szervezett az Amerikai Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Bulgáriában, Magyarországon, Svédországban és Oroszországban, többször szerepelt a televízióban és rádióban, munkássága során több ezer embernek segített már világszerte. Évente több alkalommal Magyarországon is tart önismereti kurzusokat.

Dr. Menis Yousry

A sorozat előző részeiben beszélgettünk a szülő-gyermek kapcsolat életre szóló hatásáról, a gyermek nevelésről és arról, hogy mennyire szólhatnak bele a nagyszülők a gyermeknevelésbe.

Van, amikor kockázatot kell vállalni

Amikor a gyerek kicsit megnő, akkor kötelesek vagyunk közösségbe vinni, sajnos ez szinte megkerülhetetlen. Hogyan tudom a gyermekem abban támogatni, hogy jól érezze magát az idegen környezetben és általában a közösségben?

A legfontosabb, hogy ne készítsük fel a jövőre, ugyanis ha arra kezdem el felkészíteni, hogyan boldoguljon más emberekkel, akkor valójában megrémítem. Többek között ezért sem olyan hatékonyak a szülői programok, ahol műveleti jellegű dolgot próbálunk megtanítani, pedig valójában ezt csak a jelenlétünkkel és támogatásunkkal a szívünkön keresztül lehet elérni. A gyereknek egy dologra van szüksége, hogy érezze magát biztonságban, ugyanis ha biztonságban érzi magát, akkor minden helyzetet túlél majd.

Ez mondjuk akkor is igaz, ha a gyerek valamiért nem érzi jól magát a közösségben, mert például kiközösítik vagy csúfolják?

Ha ilyesmi történik, akkor az okot kell megkeresni, amiért csúfolják. Ugyanis azt mindig otthonról hozza a gyerek és az iskolában csupán újraalkotódik a helyzet, ami már otthon sem stimmelt. A gyereket nem tudjuk megtanítani arra, hogy ne csúfolják mások. Ha elmenekülünk, ha másik iskolába vagy óvodába visszük, lehetséges, hogy ott is csúfolni fogják. Ennek az oka, hogy az otthoni környezet leginkább a szülők tudattalanjából épül fel és a gyermekek ebbe érkeznek meg, ebbe jönnek haza. Nekik ez a közegük és nem tudják ők ezt a közeget megváltoztatni, ahogy a hal sem képes a vizet valami mássá alakítani. Amikor azonban a gyerekek kimennek ebből a közegből, akkor újraalkotják az otthoni helyzeteket. Ezért nem lehet megtanítani a gyereknek ezeket a dolgokat. Sok évet dolgoztam az egészségügyben zaklatott, problémás gyerekekkel és az a tapasztalatunk, hogy bármit is csináltunk nem működött – de nem is volt más alternatíva, próbáltuk megtalálni a módszert. A helyes módszer az, hogy a szülőnek kell változnia, hogy képes legyen megteremteni a megfelelő közeget!

Megszabadulhat egy gyermek a szülei problémáitól?

 

Egyszer azt is kiírta a Facebook oldalára, hogy “A világ jövője abban rejlik, hogy megtanítsuk gyermekeinknek: hogyan kapcsolódjanak egymással.” Aki járt már Esszencia kurzuson azt tapasztalja, hogy néhány tíz vadidegen emberből konkrét közösség alakul ki az utolsó napra – ez számomra azt jelenti, hogy valóban működik, amiről beszél, hogy meg kell tanulnunk kapcsolódni egymással és a többi emberrel. De három kurzus elvégzése után sem tiszta számomra, hogy mit ért kapcsolódás alatt pontosan. Megteszi, hogy kifejti?

Volt régen egy mondás, hogy egy egész falu kell egy gyermek felneveléséhez. Ehhez képest mi van manapság? Párok elszigetelve egy bezárt lakásban, depressziós szülők, idegen és barátságtalan szomszédok – de mindez azért alakul ki, mert nem arra terveztek minket, hogy egymástól elszigetelt lyukakban éljünk. Az emberi agy kapcsolódással fejlődik. Éppen ezért a gyerekeknek szüksége van a kapcsolódás megtapasztalására, megtanulására: játszaniuk kell más gyerekekkel. Az nem célravezető, ha egy játékokkal vagy számítógépekkel teli szobában szigetelődik el a világtól. Szerintem ebből ered a depresszió is. A szülőket teljesen lefoglalja, hogy állandóan szórakoztassák a gyerekeiket, minél több játékot vegyenek neki – azonban nem erre kell megtanítanunk őket.

Elmondok egy történetet: egyszer meglátogattam egy egyiptomi barátomat, Egyiptom egyik vidéki falujában. Amikor megérkeztünk nyitva volt a bejárati ajtó. Beszélgettünk és a ház egyik szobájában megláttam egy gyereket és megkérdeztem, hogy „Őt hogy hívják?”. A barátom így felelt: „nem tudom.” Én erre meglepetten megkérdeztem: „Van egy gyereked a házban és azt se tudod ki az?” Erre ő elmesélte, hogy ezek a falubeli gyerekek házról házra járnak és minden ajtó nyitva van. Hol itt, hol ott játszanak, mindennap máshol vannak, fülelnek, tanulnak, mindennap másnál ebédelnek. Ettől ők nagyon boldogok. Este pedig a szülők hazaviszik őket.

Manapság ez nem lehetséges. Amikor ott voltam kicsit megfigyeltem a falu többi lakóját is és utána nagyon sokat gondolkodtam ezen: mert minden szülő nagyon nyugodt volt, nem voltak játékok vagy számítógépek. Ezek a gyerekek a közösségben megtanulták, hogyan legyenek gyerekek.

Ha nem vagy gyermek, akkor sosem nősz fel

Nagyon sok felnőttet látniuk kell a gyerekeknek és megértik, hogy a szülők ott vannak, mi itt vagyunk. Az Esszencia szemináriumok is ilyenek: összejövünk, egy helyen vagyunk, mondunk sok mindent és fejlődünk.

A 2017. februári Esszencia alapkurzus “végzősei”

 

Folytatása következik…

Dr. Menis Yousry legközelebb 2017. október 6-7-8-án tartja Budapesten az Esszencia Alapkurzust, amely során a szülő-gyermek kapcsolatokat és a siker kérdését is érinti gyakorlatok és előadások vegyítésével. Amennyiben szeretnél egy esélyt adni magadnak, hogy megváltoztasd az életed 3 nap alatt, jelentkezz ide kattintva a szemináriumra.
2017. augusztus 6-ig leadott és befizetett megrendelés esetén 60.000 forint helyett mindössze 35.000 forint a részvételi díj. Kérjük, jelentkezéskor írd be a megfelelő mezőbe, hogy a babafalva.hu oldalon találtál rá az Esszenciára. Kérdés esetén fordulj bizalommal az Esszencia közösséghez annak Facebook oldalán írt üzenetben vagy az info@esszenciafolyamatok.hu címre írt e-mailben!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu szerkesztője, akinek célja, hogy azokat a témákat, érdekességeket megtalálja, amelyek igazán érdeklik az anyukákat, továbbá, hogy fókuszba kerüljenek a legkülönfélébb élethelyzetek, témák és tanácsok. Cikkeinek nagy része közvélemény kutatáson alapul.Az aktuális közvélemény-kutatáson TE is részt vehetsz, ehhez kövesd a Babafalva Facebook oldalát: https://facebook.com/babafalva
Előző cikkMi mindenre jó a méz?
Következő cikkA közjegyző szerint: az élettársaknak is érdemes formalizálniuk kapcsolatukat