Kanyarójárvány miatt csak oltás után utazzunk!

Kanyarójárvány miatt csak oltás után utazzunk!

Görögországban 2010. július 20-ig 125 igazolt kanyaró megbetegedést regisztráltak, Franciaországban pedig erősödik a 2008-ban megkezdődött járvány. A külföldre utazóknak számolniuk kell a betegség kockázatával, és nem csak a járvány által érintett országokban. A legnagyobb veszélynek az oltatlan gyermekek vannak kitéve.

A 15 hónaposnál fiatalabb, kanyaró ellen még nem immunizált gyermekekkel nem javasolt nemzetközi utazást tervezni bármely, turisták által nagyobb számban látogatott területre.

Magyarországon 1969-ben kezdődött meg a kanyaró elleni kötelező immunizálás, ennek megfelelően a 40 évesnél fiatalabbak részesültek kanyaró elleni immunizációban részesültek. A kanyaró igen ragályos betegség, tehát a 40 évesnél idősebbek túlnyomó többsége természetes módon átvészelte a betegséget, így védettséggel rendelkezik.

Miután Magyarországon csaknem teljeskörű az átoltottság, ennek köszönhetően  hazánkban szinte teljesen megszűnt a víruscirkuláció, 2001-ben diagnosztizálták az utolsó hazai eredetű megbetegedést, azóta évente 1-2 behurcolt esetre derül csak fény.

Legnagyobb veszélynek a 15 hónaposnál fiatalabb gyermekek vannak kitéve, mivel ők még nem kaptak oltást. Az anyai immunitás ugyan a csecsemő életének néhány első hónapjában védelmet nyújthat a betegség ellen, de ez maximum  hat hónap után megszűnik. Ezért az Országos Tisztifőorvosi Hivatal egyáltalán nem ajánlja, hogy 15 hónaposnál fiatalabb gyermekkel külföldre utazzunk.

Az utazás halaszthatatlansága esetén a háziorvos segítségével át kell tekinteni a gyermekek oltási státuszát, és annak figyelembe vételével mérlegelni a teendőket. Egyes esetekben az oltást 15 hónaposnál fiatalabb csecsemő is megkaphatja – lehetőség szerint  legalább két héttel a tervezett utazás előtt – ilyenkor azonban újraoltással lehet biztosítani a megfelelő védettség kialakulását.

Felnőttek önkéntes utazás előtti oltására az utazás és az egészségi állapot körülményeinek felmérését követően az OEK Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjában, vagy az ÁNTSZ regionális nemzetközi oltóközpontjaiban, térítés ellenében kerülhet sor. Ehhez az oltóanyag gyógyszertári forgalomban érhető el.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkTávmunka keresés, távmunka ajánlatok
Következő cikkMeddig használhatunk cumisüveget?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..