Biztos, hogy sérül a gát szülésnél?

gátvédelem

Sokan félnek a szüléstől, és nem is kifejezetten a fájdalom miatt. A félelem forrása az, hogy esetleg a hüvely nem annyira rugalmas, hogy a szülést követően visszaálljon eredeti formájára, illetve hogy a gát mennyire fog roncsolódni. Pedig a dolog nem olyan félelmetes, mint elsőre látszik. A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Vagy vágnak, vagy szakad, de gond lesz…

A gát valamilyen formában a szülés közben sérülni fog. Vagy vágni kell, vagy szakad magától, a dolog kétesélyes. Legalábbis a nők többsége így látja a dolgot. Holott ez messze nem törvényszerű.

Nem szabad elfelejteni, hogy a természet alapvetően úgy alkotta meg a nőt, hogy képes legyen, különösebb sérülések, vagy veszélyek, mellékhatások nélkül megszülni a gyermekét. A probléma alapvetően a környezeti ártalmakban és a tápanyag-bevitelben keresendő. Előbbi esetben a mindennapi stressz, a vegyi anyagok, a szmog és társaik azok, melyek a test természetes rugalmasságát és a sejtek teherbírását csökkentik. A tápanyagok lennének hivatottak pótolni azt, amint a környezeti ártalmak „elvesznek”, de ez a mai élelmiszerekkel nem igazán lehetséges, vagy csak nagyon körülményesen.

A tápanyagok hiánya pedig nem feltétlenül betegségekben mutatkozik meg. A kisebb mértékű hiányok az izomműködésre gyakorolnak hatást, az idegvégződések lesznek érzékenyebbek a fájdalomingerre, vagy éppen a sejtek teherbírása csökken, és ez vezet oda, hogy a gát szakad, nem képes elviselni azt, ami pedig kódolva van az emberben.

Sokakat feszélyez az is, hogy a hüvely a gyermek szülését követően túlságosan is tág marad. Ez is előfordulhat, de segíteni lehet rajta, mind megelőzés, mind utókezelés céljából a megfelelő tápanyagbevitel és a torna kulcsfontosságú lehet.

3 trimeszter – különböző igények

Tápanyag, de honnan?

Minden egészségügyi szakember azt hangsúlyozza, hogy a várandósság, annak zavartalan, és nyugodt lefolyása és a terhesség okozta elváltozások helyreállása igen nagymértékben függ a megfelelő vitamin, nyomelem és ásványi anyag beviteltől – emeli ki dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

A szövetek rugalmasságának megőrzése az E-vitamin egyik feladata, a görcsök, fájdalmas izomfeszülések a magnézium „asztalára” tartoznak, míg a fogak és a csontozat fejlődéséért, illetve az anya esetében azok jó állapotának megtartásáért a kalcium és a D-vitamin felelősek.

A többlet szükségletek miatt ma már a szakemberek többsége javasol várandós vitamint a kismamának. Azonban itt nagyon fontos, hogy a készítmény a trimeszterenként változó igényeket megfelelően szolgálja ki, hogy komplex és szerves kötésű anyagokat tartalmazzon. Az egyes anyagok felszívódása lényegesen jobb, ha azok szerves kötéssel szerepelnek, illetve további elengedhetetlen segítséget jelent más anyagok jelenléte is (mint a kalcium és a D-vitamin kapcsolata), így a választásnál ezeket a szempontokat kiemelten fontosnak kell kezelni!

A tápanyagbevitel mellett a rugalmasság és az eredeti forma visszanyerésének kulcs a mozgás, jelen esetben a célzott torna. Erre több módszer is létezik, így mindenki kiválaszthatja a neki legmegfelelőbbet. A mozgást az egész várandósság alatt folytatni érdemes, és nem csak a rugalmassági gyakorlatokat, hiszen ezzel felpezsdül a vérkeringés, a kiválasztás, a tápanyagok felszívása, vagyis összességében nagyon jót tesz a testnek, elősegíti a zavartalan várandósságot is!

Minden, amit tudni szeretnél a gátizomtornáról…

Forrás: ratkotunde.hu

Erről a témáról még a Szülés rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkGyerek mellett migrén?!
Következő cikkRajzkiállítás a magyar zászló és címer emléknapján

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..