Terhesség hétről-hétre: 35. hét

terhességi hetek - 35.hét

A 35 hetes magzat

A magzat méretei: a 35. hétre a magzat hossza 43,5 cm, súlya 2400 g.

A magzat fejlődése: A 35. hétre a magzat már meg tudja különböztetni a fényt és a sötétséget. Ha megszületne, már optikai mintákat is képes volna felismerni. Ekkortól tudja megkülönböztetni a fájdalmas ingert az egyszerű érintéstől. Gyorsan hízik, haja és körmei is megnőnek. Ahogy érik a magzat, az arcizmok mozgása egyre összetettebb lesz, a mimikai izmok 3-4-féle mozgásából álló kombinációk is megjelennek.

35 hetes kortól érzi a magzat a fájdalmat

Már a magzatok is grimaszolnak

A magzatmozgás számolása: A magzat viselkedése, mozgása a központi idegrendszer épségére utal. A terhességi szűrővizsgálatok közül a magzatmozgás számolása a legegyszerűbb eljárás, melyet a kismama maga is elvégezhet. Ezt a terhesség 32. hetétől szokta kérni a terhesgondozást végző orvos. 30 perc alatt legalább 5 magzatmozgást kell észlelnie az anyának, de ez akkor is kevesebb lehet, ha a baba alszik. Ilyenkor fel lehet ébreszteni zenével, zajjal, a has finom nyomogatásával, vibrációval vagy ha a kismama mozog.

35. hetes pocakmozgás

Terhesség hétről-hétre: 35. hét

Arany óra – Szoptatás a szülőszobán

Arany órának a szülés utáni első órát hívjuk, amikor az egészséges újszülöttet megszületése után azonnal pucéran anyja pocakjára fektetik. Amíg a köldökzsinór lüktetése nem szűnik meg, addig nem is választják el őket egymástól, az alapvető vizsgálatokat is el tudják itt végezni.

A születésük után azonnal az édesanyjukhoz kerülő babák ritkán sírnak, anyjuk hangja, illata, ismerős szívverése megnyugtatja őket, testüket pedig az anya teste melengeti (természetesen azért be is takarják őket együtt). A legtöbb babának erős késztetése van a szopásra a születés utáni első órában, és általában tudnak is és akarnak is ilyenkor szopni.

Aranyóra, avagy a szülés fénypontja

A mama pocakjára kerülve a baba egy kicsit megpihen, majd olyan 30-40 perc múlva elindul a mellet megkeresni. Az anya megérinti, simogatja, beszél hozzá, ezzel tartja fenn a kisbaba érdeklődését, és ösztönösen úgy helyezkedik, hogy segítse a kicsit, hogy könnyebben elérje a mellet. A baba kúszni kezd édesanyja mellkasán, amíg el nem éri az anyamellet. Finom érintése megnöveli az anya szervezetében felszabaduló oxitocin hormon mennyiségét, ami serkenti a tej áramlását, de felelős a kisbaba iránt érzett szeretet kialakulásáért is. A baba megszagolja, és bekapja az anya mellét, végül szopni kezd.

Ha a szülés során a mama fájdalomcsillapítót vagy érzéstelenítést kapott, akkor is fontos, hogy megtörténjen ez az első kontaktus, hogy az első órákat az újszülött a mamájához bújva tölthesse el, és később, amikor már megéhezik, korlátozás nélkül szophasson.
Számos tanulmány igazolta, hogy a korai bőrkontaktus és szoptatás növeli a szoptatási arányt mind az első napokban, mind 2-3 hónappal később. A szülés utáni korai bőrkontaktus szerepet játszik az anyai viselkedés és az anya-gyermek kötődés kialakulásában, fenntartásában. A korai szopás ezen kívül fokozza a méh aktivitását, és csökkenti a szülés utáni vérzést.

Az újszülöttek hihetetlenül érzékenyek, éberek és aktívak ebben az időszakban. Nagy szemekkel nézik az anyukájukat vagy apukájukat, és igyekeznek minél több információt begyűjteni, hogy kikhez is érkeztek. Egymás megtapasztalása, az egymás iránti megnyílás, a korai kötődés kialakulása zajlik ebben az egy-két órában, amikor a mama és a baba idegenekből ismerősökké válnak. Ideális esetben ezt a két órát nem zavarják meg sem a baba fürdetésével, öltöztetésével, méricskélésével, sem más olyan teendővel, ami nyugodtan várhat még.

A WHO Bababarát Kórház Kezdeményezés 10 lépése közül a negyedik elő is írja, hogy hozzá kell segíteni az anyákat, hogy az újszülöttet már a születést követő első félórában a mellükre tehessék, beleértve azokat az anyákat is, akik császármetszéssel szültek. Magyarországon jelenleg 16 intézmény viseli a bababarát kórház címet.

Termékek a pocakod ápolásához és a babaszobához:

Kismama termékek ››
Stria ellen ››
Szívhanghallgató ››
Bio olaj ››
Babaszoba ››
Babakocsi ››
Pelenkázás ››
Kiságy ››

Babakelengye? Összeszedtük, hogy mire lesz szükséged!

Babakelengye lista: a legpraktikusabb dolgok rutinos anyák ajánlásával

Bababarát kórház: a sikeres szoptatás 10 lépése

Terhesség hétről-hétre: 36. hét

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!