
A Babafalva szakértői megosztják Veled karácsonyi menüsorukat. Meríts ihletet, vagy épp gyűjts recepteket, hiszen többségük nem kötött a karácsonyhoz, így bármilyen alkalomból elkészítheted.
Érdekes megfigyelni, hogy a klasszikus karácsonyi ételek, mint a töltött káposzta, halászlé, rántott hal, csak elvétve kapnak szerepet a lenti menükben. Helyettük a szárnyasok és a tengeri halak dominálnak.
Szakértőink ünnepi menüjei
„Már évek óta nem vagyok hajlandó bedilizni, hogy szanaszét főzzek, pedig imádok főzni, de karácsonykor annyi feladat van, hogy ha nem akarom megutálni a főzést, akkor ezt másképp kellett megoldanom.”
Karácsonyi menü
- Húsleves
- Töltött káposzta
- Hidegkonyhai ételek, melyek többségét karácsony előtt 1-2 nappal el lehet készíteni
– ördög lóháton
– fűszeres koktélrák pirítóssal
– mascarpone-s lazactekercs
– csirke aszpikban
– tojásos húskenyér - Gesztenyegolyók, házi fagylaltok, habcsókok
RECEPT LETÖLTHETŐ INNEN
„Nem vagyunk egy nagy karácsonyi főzősök, főleg azért, mert nagyszülőknél, családoknál járjuk végig az ünnepeket minden évben. Mindenhol eszünk finomakat, így magunknak nem sokkal készülünk.”
Karácsonyi menü
- Halászlé (bajai, mivel a férjem Dusnokról – Baja mellől származik)
- Aszalt szilvával töltött, bacon-be tekert libamáj, pirított zöldbabbal, sütőtökös krumplipüréve
- Répatorta, csokimázzal a tetején
RECEPT LETÖLTHETŐ INNEN
„Nálunk az esti menü az alábbi szokott lenni.”
- Aszalt szilva leves vagy halászlé
- Aszalt gyümölcsös, magvas, baconos tepsis csirke vagy pulyka rizzsel és/vagy aszalt paradicsomos, zöldfűszeres lazac rizzsel, salátával
- Beigli, mézeskalács és aprósüti
RECEPT LETÖLTHETŐ INNEN
„Anyukámmal és a húgommal hosszas vasárnapi kávézgatások közben alakul ki a teljes menüsor, majd beosztjuk, hogy ki mit csinál. Ami nekem nagyon bevált, hogy pontos forgatókönyvet készítek az ételsor elkészítéséhez, és amit tudok napokkal előbb előkészítem.”
Karácsonyi menü
- Balatoni fogas rántva, házi majonézes burgonyasaláta
- Fácán leves
- Szarvas bélszín erdei gombával
- Boeuf bourguignon vaddisznóból
- Téli saláta
RECEPT LETÖLTHETŐ INNEN
„Férjem Felvidékről származik, náluk odahaza nem telhetett el semmilyen ünnepnap töltött káposzta nélkül és komoly vízválasztónak számított, el tudom-e készíteni, úgy, ahogy az „asszonyok” odahaza.”
Karácsonyi menü
- Marhahúsleves
- Töltött káposzta
- Egyben lesütött, kolbásszal töltött karaj, mellé tört burgonya, dinsztelt lila káposzta, sült alma
- Gesztenyés beigli, gyümölcskenyér
RECEPT LETÖLTHETŐ INNEN
Karácsonyi menü
- Tengeri halleves
Két változatban szoktam készíteni, attól függően melyik ízvilágot kívánjuk inkább: paradicsomos vagy tejszínes, fehérboros változatban - Sült lazac vagy pisztráng, köretnek krumplipüré vagy kapros joghurtos krumpli saláta, és párolt kelbimbó vagy brokkoli
- Zserbó, mézeskalács, bejgli, panettone.
Ez utóbbi, időfüggő, hogy én készítem vagy boltit veszek. Bármikor bevethető édes csemege, házi készítésű karamell vagy vanília sodóval, friss gyümölcsökkel - Lazac gravlax
Egyrészt szeretjük, másrészt praktikus, igazi jolly joker alapanyag. 4-5 nappal előtte már elkészíthető, rengeteg változatban tálalható és pillanatok alatt látványos fogást lehet belőle készíteni.
RECEPT LETÖLTHETŐ INNEN
Erről a témáról a Gasztro rovatban olvashatsz többet!
Mentés