Terhesség hétről-hétre: 27. hét

terhességi hetek - 27.hét

A 27 hetes magzat

A magzat méretei: a 27. hétre a magzat hossza 33 cm, súlya kb. 1 kg.

A magzat fejlődése: A baba hallása tovább fejlődik, erős hangokra megugrik, rugdosni kezd. Számos kutatási eredmény bizonyítja, hogy a hangos zaj károsítja a magzat egészségét. Azonnali következmény lehet a felgyorsult szívverés, a fokozott nyelés és a hirtelen viselkedésváltozás. Hosszú távú következményként halláskárosodás is kialakulhat.

A magzat légzési sebessége akár percenként 44 belégzés-kilégzés is lehet. A 25. hétre kialakulnak a szemben a csapok és a pálcikák. A magzat reagál a nyomásra, mozgásra, fájdalomra, melegre, hidegre és a fényre.

27. hetes ultrahang

Terhesség hétről-hétre: 27. hét

Félelem a szüléstől

Nem te vagy az egyetlen várandós nő, aki fél a szüléstől. Aggódhatsz, hogy nem tudod, mikor indul be a szülés, hogy túl erősek lesznek a fájdalmak vagy hogy sürgősségi császármetszésre lesz szükség.

Ezek az aggodalmak természetesek, és csökkentheted őket, ha készülsz a szülésre. Minél kevésbé lesz ismeretlen számodra, hogy mi vár rád, annál magabiztosabbnak érzed majd magad. Olvass könyveket, menj el szülésfelkészítő tanfolyamra, menj el szülésfilm vetítésre, ahol utána tudsz beszélgetni róla szakemberekkel, és ha van rá lehetőséged, menj el a kórházba szülőszoba látogatásra. (A szüléstörténetek olvasásával légy óvatos, mert sok ijesztő történetbe is belebotolhatsz!)

Ismerkedj meg a fájdalomcsillapítási lehetőségekkel. A gyógyszeres fájdalomcsillapításon kívül sok természetes módszer is a rendelkezésedre áll.

Érdeklődj, hogy milyen módszereket lehet használni a kórházban, ahol szülni fogsz, hogyan szokott zajlani ott egy szülés, mit engednek meg, milyen testhelyzetben szülhetsz, ott lehet-e a baba apja, beengednek más kísérőt. Ha otthon szeretnél szülni, akkor mindenképpen menj el a választott bábád által szervezett felkészítő tanfolyamra, és beszélj meg vele a minden részletet.

Készíthetsz szülési tervet, ez segít tisztázni számodra is, hogy mi az, ami fontos neked, és mi az ami kevésbé. Jó esetben meg tudod beszélni az elképzeléseidet az orvosoddal és a szülésznővel (bár ez sajnos nam minden magyarországi szülészeten jellemző.) Ne feledd el azonban, hogy a vajúdás alatt bármikor meggondolhatod magad a saját terveidhez képest is!

A háborítatlan szülés legfontosabb feltétele, hogy olyan oldott, intim, tiszteletteljes légkör legyen a szülőszobán, ahol biztonságban érezheted magad. Nagyon fontos, hogy folyamatosan, a vajúdás kezdetétől olyanok vegyenek körül, akik támogatni, bátorítani tudnak, segíteni tudnak a félelmek leküzdésében. Ideje tehát átgondolnod, hogy kikkel szeretnél szülni: bent legyen-e a baba apja, szeretnél-e dúlát, fogadsz-e szülésznőt?

Termékek a pocakod ápolásához:

Kismama ápolók ››
Stria ellen ››
Szívhanghallgató ››
Bio olaj ››

Terhesség hétről-hétre: 28. hét

Olvasnivaló

Gyakori kérdések:

Félelem a szüléstől, felkészülés a szülésre

Homeopátia és gyógynövények szülés, vajúdás alatt

Evés és ivás vajúdás alatt

Cikkek:

Jótékony hatású a szülési fájdalom ››

szulesifajdalom Jótékony hatású a szülési fájdalomDr. Denis Walsh, a Nottinghami Egyetem szülészprofesszora szerint a szüléssel járó fájdalomnak pozitív élettani hatásai vannak. Segít kialakítani a szülés ritmusát, és beindítja  az agyban az endorfin termelést, amely természetes fájdalomcsillapítóként hat. Erősíti az anya és a baba közötti kötődést, és felkészít az anyasággal járó felelősségre is. – olvasható a BBC hírportálján.

Mit tud a dúla? ››

A választott orvoson, szülésznő mellett van még egy segítő foglalkozású ember, akire a szülésnél számíthat a család: ő a dúla. Kereshetjük már a fogantatástól, és bízhatunk benne, hogy a kisbaba világrajöveteléig biztosan velünk lesz. Mit tud ő, miben segíthet? Erről kérdeztem Miskolcziné T. Ildikó dúlát. Szó szerint segítő vagy, azaz dúla, aki a szüléseknél segít. Mit is jelent ez a foglalkozás, miben különbözik a szülésznőtől, mikor tud segíteni a dúla?

A dúla: gyakori kérdések ››

A múltban természetes volt, hogy a szülő nőket asszonytársak segítsék, akik saját élményeik, tapasztalataik alapján nyújtanak megerősítést. Asszonytársi segítő: ő a dúla. Napjainkban dúlának azokat nevezzük, akik a szülés előtt, alatt és után igény szerinti fizikai, érzelmi és informatív segítséget nyújtanak a szülő nőnek. A dúla kulcsfontosságú élménynek ismeri el a szülést, születést, tisztában van a szülés természetével, képes megérteni és elfogadni az anya érzelmi szükségleteit, érzelmi támogatást nyújt.

Letölthető szülési terv minták ››

A szülési terv a fejben való, tudatos felkészülés egyik legjobb módja. A kismama vajúdással, szüléssel, és a szülés utáni időszakkal kapcsolatos vágyait, elképzeléseit kommunikálhatja vele a szülészorvos, a szülésznő és a csecsemős nővérek felé.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..