Gasztro

6. oldal - Ebben a rovatban a hozzátáplálásról, és a gyerekkonyháról olvashattok, valamint a várandósság alatti egészséges étkezésről is. Speciális étrendek, ételallergia, receptek. Olyan recepteket adunk közre, amelyek gyorsan elkészíthetőek és az egészséges étrendet követik.

Csíkos-mézes szelet recept

10 dkg vajat 12 dkg mézzel, két tojással, 7 evőkanálnyi tejjel és 25 dkg cukorral gőz fölött sűrű krémé főzzük, mint a mézes krémeshez....

Rászoruló gyerekeké az ország legnagyobb mangalicájából készült kolbász

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak és a Harcművészek az Egészséges Gyermekekért (HEGYEM) Nonprofit Kft.-nek ajánlották fel azt a 200 kilogrammos kolbászt, amelyet Magyarország legnagyobb mangalicájából...

3 isteni házi almás süti recept

Az őszi szezon nagy kedvence az alma. Amellett, hogy finom és roppant egészséges, kiváló alapanyag a konyhában. Ha unod a hagyományos almás süteményeket, próbáld...

Őszi szilva receptek

Frissen vagy aszalva, nyersen, édességként vagy sült húsok mellé tálalva egyaránt finom csemege a szilva. Kalóriaértékben csak a dió és a mandula haladja túl....

Hűsítő koktélreceptek zöld teából

Igazán frissítő lesz a végeredmény, ha a nyári melegben kedvenc zöld teánkat kombináljuk a nyár legragyogóbb ízeivel, mint a menta és a bazsalikom, vagy...

Tejes édességek a nagyvilágból: madártej, Panna cotta és Créme Brulée

A tejet sokan isszák és szeretik csak úgy magában, szerencsére a tej további nagyszerű fogásokra ad alkalmat: hiszen van-e olyan gyerek, aki tejbegríz nélkül...

Lengyeles brokkoli köret

Hozzávalók 4 főre: 800g brokkoli (kb. 2 darab); 1 nagy evőkanál vaj vagy margarin, 4 evőkanál zsemlemorzsa, só. Gőzben vagy enyhén sós vízben megfőzzük a...

Só szegénység VIVEGÁVAL

Hazánkban egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás, és egyre nagyobb szerepet tulajdonítunk az egészség megőrzésének. A statisztikai adatok és a...

Mit igyunk és együnk a nagy melegben?

A nagy meleg jelentősen megterheli nemcsak a kisgyermekek, az idősek és a betegek, hanem egészséges emberek szervezetét is. Ilyenkor a legfontosabb teendő gondoskodni a...

Finom tippek intenzív illatú alapanyagokhoz Mautner Zsófitól

A főzés során nagyon sok olyan alapanyagot használunk fel, melyeknek elég intenzív illatuk van. Mautner Zsófia, gasztroblogger a Fresshel illatosító támogatásával most összegyűjtötte a...

A terhességi toxémia diétája: fehérjeszegény étrend

A terhességi toxémia kezelésében kulcsszerepe van a megfelelő diétának. A sószegény étrend gyakorlati megvalósításához előző cikkemben adtam tanácsokat, most a fehérje szegény étrenddel ismerkedünk...

A terhességi toxémia diétája: sószegény étrend

Az enyhe terhességi toxémia kezelése a várandós gondozás feladata. Hetenkénti, rendszeres vérnyomás és testsúlyméréssel, vizeletvizsgálattal ellenőrzik a terhes állapotát, diétás rendszabályokat vezetnek be, és...

A tavasz ízei – Gyógyító növényi ételek

Sokat halljuk a tanácsot: „Táplálkozzon egészségesen, mozogjon többet” – de hogyan is kezdjünk hozzá, mit együnk, azt hogyan készítsük el, és hogyan építsük bele...

Milyen a jó tea?

Legyen nyár vagy tél, egy csésze tea bármikor jól esik. Hogyan tudjuk még jobbá varázsolni ezeket a perceket? A teafőzés szabályait betartva, feledhetetlen kulináris...

Terítéken az E-számok

Felgyorsult világunkban már az étel sem a régi: a sokak által károsnak tartott „műanyag” élelmiszerek megkerülhetetlen részét képezik mindennapjainknak. Kell-e valóban tartanunk az adalékanyagoktól...

Húsvéti sonka főzése

Húsvétkor a tojásé és a sonkáé a főszerep, ezért fontos, hol vásároljuk, hogyan készítjük el és hogyan tároljuk az ünnepi menüt.  Ehhez ad tanácsokat...

Az alma, amikor nyersen már nem olyan jó

Ha magunk tároljuk, de ha kilónként vesszük, akkor sem olyan már az alma, mint ősszel volt. Már nyersen nem szívesen harapdáljuk el, íze sem,...

Ahogy minden gyerek megeszi az almát: morzsában!

Készítsünk morzsát a  családnak! Egyrészt azért, mert finom, mert édes is, meg gyümölcsös is. Se gyúrni, se nyújtani nem kell. És befűti a tűzhely...

Cékla: szezonja van, most együk!

Van okunk a céklára bőven: most 150 forint kilója, csekély kalóriatartalom, magas rosttartalom, B-vitamincsoport forrás, földillat, és nincs más, ami ilyen lila lenne. Most...

A morzsa, az boldogság

Egyrészt azért, mert finom, mert édes is, meg vajas is. Mert kistálból lehet enni, kézből ölben.  Se gyúrni,  se nyújtani nem kell. És befűti...

Hogyan süssünk otthon zsemlét?

Családomban nagy sikert arat ez a két bevált recept, amit meg szeretnék osztani a Babafalva olvasóival. Süteményekből ezidőtájt úgyis dömping van, de kiscipókat nem...

Vegetarianizmus: csak óvatosan

Minél szigorúbban vegetáriánus valaki, annál jobban kell figyelnie az étrendjére, mert hiánybetegségek fenyegetik. A növényi ételekben kulcsfontosságú tápanyagok csak kis mennyiségben fordulnak elő vagy...

Teli téli éléstár

Főzni finomat, egészségeset, olcsón és gyorsan – ez mindannyiunk vágya, és olykor gondja - az év minden napján. És mégis sokszor ötlet és idő...

Almás desszert receptek egy éves kortól

Ősz végén, télen elsősorban almát és citrusféléket találunk a zöldségesnél. Az alma, citrom, narancs, banán kombinációiból igazi vitamindús finomságokat készíthetünk csemeténknek - ám ezeket...

Ételallergiás gyermek az óvodában: tanácsok a diétához

Az óvodába kerülő ételallergiás gyermekek étkeztetése külön figyelmet igényel, és az óvodák többsége nincs felkészülve a speciális táplálkozási igényű gyermekek ellátására. De nincs könnyű...

A modern anyák változatosabban főznek

A mai nők sokkal vállalkozóbbak a konyhában és 25 százalékkal több fogást tudnak elkészíteni, mint az édesanyjuk - állapította meg egy brit kutatás. A két...

Gyerekek a konyhában: főzzünk együtt!

A háromévesekre nyugodtan rábízhatjuk az ételek kevergetését, az óvodások kiválóan boldogulnak az avokádó püré elkészítésével, a hétéveseket pedig egyáltalán nem kell...

Ez egy másik nemzedék: a borászat és gasztronómia új hulláma

Az egyik legtehetségesebb fiatal borász, Hernyák Tomi segített nekünk eligazodni a borok és gasztronómia sűrűjében, nem mellesleg pedig mesélt népszerű birtokukról és a Fiatal...

Víz helyett vörösbor – középkori étrend várandósoknak

Víz helyett vörösbort ajánlottak a terhes anyáknak a tizenötödik századi orvosok - derül ki a középkori medicinának szentelt könyvből, amely egy bostoni...

Mit igyon a baba? – Folyadékpótlás kisgyermekkorban

A gyerekek folyadékigénye az életkorral és az évszakokkal együtt változik. A kevés folyadékfogyasztás csecsemőknél könnyen vezethet kiszáradáshoz, nagyobb gyerekeknél pedig csökkenti a koncentrációs- és...

Gyümölcssaslik recept, kétféleképpen

A nyársakban az a jó, hogy mutatósak, egyszerűen elkészülnék, és tetszés szerint variálhatóak. A gyümölcsök „szomszédsága” pikáns ízt ad a húsnak, de a grill...

Mediterrán gyümölcsleves

Hozzávalók 4 főre: 500 ml krémes natúr joghurt, kb. 2dl narancslé, 2-3 db őszibarack, 500g vegyes bogyós gyümölcs (pl. ribizli, szeder, málna, áfonya). A meghámozott...

Az étel legyen egészséges, finom – és etikus!

Az etikus étkezés fogalma valószínűleg keveseknek lebeg a tányérja felett evés közben, pedig fontos lenne, hogy élelmiszerek kapcsán is tudatosak maradjunk a vásárlás közben,...

Gyerekkonyha: zsírok és zsírsavak

Az emberi szervezetnek már a méhen belüli élet során szüksége van zsírokra, zsírsavakra, és ez a későbbi életkorokban sem változik. Két dolog azonban nem...

Bébiételek és gyerekitalok mellett kampányol a Magyar Gyermekorvosok Társasága

Finom átmenet helyett sokkoljuk az 1-3 éves gyermekek szervezetét a felnőtteknek készült sós, cukros és kalóriadús fogásokkal. Már azzal is egészségesebben etetnék a kisdedeket,...

Pótolhatatlan élelmiszer – Vízhiánytól a vízmérgezésig

Egészségére! - mondhatnánk joggal minden elfogyasztott pohár víz után. Mert a víz, mint lételem valóban az egészség nélkülözhetetlen feltétele. De az általános szokásmód szerint...

India ízei: védikus fűszerek

Egy elmélet szerint a legjobb olyan ételeket fogyasztanunk, amelyek az adott éghajlaton és térségben, ahol élünk, természetes módon megteremnek és könnyen beszerezhetők. Ugyanakkor vannak...

Ásványviz ABC

Életünk során sokféle vizet fogyasztunk, egy ember évente közel 1000 liter folyadékot iszik, s eközben akár több mint 200 kg kőzetet „fogyasztunk el”, különböző...

Vitaminok, ásványi anyagok terhesség alatt

Bizonyos ásványi anyagokból és vitaminokból egy kismamának a korábbinál többet kell fogyasztania ahhoz, hogy szervezete képes legyen alkalmazkodni a megváltozott állapothoz és segíthesse gyermeke...

Tonhalkrém – egy éves kortól

Hozzávalók 2-3 főre: 1 db tonhalkonzerv, 2 dkg vaj, teáskanálnyi mustár, fél citrom leve, 1 evőkanál tejföl, snidling. Ez az egyik legegyszerűbben elkészíthető pástétom. Lecsepegtetett...

Gyakorlati tippek a kismama étrendhez

A várandós édesanyának a fogantatás pillanatától kezdve különös figyelmet kell fordítania életmódjára, táplálkozására, hiszen ettől függ saját és kisbabája egészsége. Ehhez ad gyakorlati tanácsokat...

A sütemény, mely meghódítja a világot

A macaron egy francia kultikus habcsókszerű édesség. Íze csodás, külseje megnyerő, nem csoda, hogy világszerte hódít. A  macaront már évtizedekkel ezelőtt elkezdték készíteni, az...

Kefíres tökfőzelék – 9-10 hónapos kortól

Hozzávalók 4 főre: 1 kg tök, 4-5 evőkanál teljes kiőrlésű liszt, 1 kis doboz kefir, 1 csomag kapor, só, hagyma. A tököt feltesszük megfelelő mennyiségű...

Hozzátáplálás: a glutén bevezetése

Az utóbbi hónapokban szakmai viták középpontjába került a gluténtartalmú ételek bevezetése a csecsemő étrendjébe. Míg az OGYEI betöltött öt hónapos kortól háztartási keksz(!) adását...

Egy igazi húsvéti különlegesség: sárga túró

Ha a hagyományos húsvéti ízek közé egy kis újdonságot szeretnél csempészni, akkor próbáld ki a sárga túrót, a görög katolikus vallásúak nélkülözhetetlen húsvéti étkét. Hozzávalók ...

Húsvéti túrótorta recept

Hozzávalók: 16 szeletnyi, 1 cm vastag szögletes piskóta, 2 doboz körszeletes ananászbefőtt, 25 dkg tehéntúró, 2 dl tejszín, 10 dkg margarin, 3 zacskó habfixáló,...

Húsvéti fonott kalács recept

Hozzávalók: 1kg liszt, 1 tasak szárított élesztő, 15 dkg cukor, 1/2 liter tej, 2 tojás, 200 gramm vaj. Kenéshez: 1 sárgája kis tejjel vagy...

Tavaszi saláta főtt marhahússal

Hozzávalók: 12 dkg főtt marhahús v. sült hús, 2 db fejes saláta (szép nagy), 15 dkg friss paradicsom (apró, kemény húsú), újhagyma, só, törött...

5 tanács az egészséges kismamamenühöz

A gyermekvállalás csodálatos, ám felelősségteljes változást hoz minden család életébe. A várandósság időszakában az édesanya szervezete védi és táplálja a babát, ezért nagyon fontos,...

Színes köles-köret

Hozzávalók fejenként: 10 dkg saláta cukkini, 5 dkg piros húsú paprika, 40 g köles, olívaolaj, fokhagyma só, ízlés szerint oregano. Felkarikázzuk a cukkinit, majd...

CIKKEK BABÁKRÓL, GYEREKNEVELÉSRŐL